zaterdag 18 januari 2025

Slow cooked lamscurry met cardamon en kruidnagel

Tweede keer koken uit mijn uitgebreide kookboekenvoorraad. Dit keer India van Rick Stein, aangezien ik toch al wat Tandoori kippenvleugels wilde maken. Ik vond een stukje lamsnekfilet bij de slager, dus de keuze voor het hoofdgerecht was snel gemaakt.

Vooraf: tandoorivleugeltjes. 

Alle kruiden hadden we in huis (ik heb een mooie voorraad via de Kruidenkaravaan). Het recept laat je uien tot puree blenden en die dan goudbruin bakken - dat valt niet mee in een Creusetpan. Verder was sowieso goed oppassen met aanbakken. Al met al kwam er een heerlijke geurige en kruidige curry op tafel, met stukjes lamsvlees die nog wat bite hadden maar zeker mals genoeg waren. Rijst en garam-massala-bloemkool erbij en het was compleet. 

Hoofdgerecht: lamscurry!




Ingredienten

(Ik gebruikte dikke kefir ipv yoghurt en boter ipv ghee.)

½ tl kardemomzaadjes (voor ongeveer 8 groene peulen)
4 – 6 kruidnagels
3 middelgrote uien, gepeld en grof gehakt
3 middelgrote tomaten, grof gehakt
10 teentjes knoflook, grof gehakt
4 cm gember, grof gehakt
75 ml plantaardige olie (of ghee)
100 ml Griekse yoghurt
1 kg lamsbout (of lamsbout), ontbeend, ontdaan van overtollig vet, stukken van 3 cm
1 tl zout
1 tl garam masala
1 tl Kashmiri chilipoeder
1 el room

Methode

  1. Pureer de uien in etappes met een beetje water in een kleine keukenmachine.
  2. Pureer de tomaten en pureer de knoflook en gember met een eetlepel water tot een dunne pasta.
  3. Verhit de olie in een zware pan op middelhoog vuur en bak de uienpasta zachtjes gedurende 15 minuten tot ze goudbruin zijn; voeg de gember en knoflook toe en bak nog eens 3 minuten. Roer de yoghurt, het vlees en het zout erdoor en doe het deksel op laag tot middelhoog vuur, af en toe roerend gedurende 30 minuten of tot ze bruin zijn.
  4. Roer de garam masala en chilipoeder erdoor en giet er net genoeg water bij om het vlees te bedekken. Laat het afgedekt 40 minuten sudderen.
  5. Maal ondertussen de kardemomzaadjes en kruidnagels tot een fijn poeder/
  6. Roer de room en de gepureerde tomaten erdoor, gevolgd door het kardemom- en kruidnagelmengsel. Sluit de pan af door eerst folie en dan het deksel erop te doen. Kook op het laagste vuur gedurende 40 minuten tot het lamsvlees mals is.
  7. Verwijder de folie en laat het resterende vocht snel inkoken tot er een mooie jus ontstaat.

Geen opmerkingen: