dinsdag 14 januari 2025

Gestoomde hamburgers - Cheeseburg



Mijn kookboekenkast staat vol met prachtige kookboeken, maar ik kook er zelden uit. Even Googlen is vaak sneller dan bladeren. Facebookmaatje Janice had hetzelfde probleem en besloot wekelijks een recept uit haar collectie te proberen. Dat vond ik een leuk idee, en ik ga dus ook proberen (zo'n beetje) wekelijks een recept te vinden.

Na het jaarlijkse Winterbierfestival van Stanislaus Brewskovitch lagen er hamburgers van De Veldmaat in de koelkast, maar die hadden we nog niet gebruikt. Een perfecte reden om in het onvolprezen "Hamburger America" van hamburgergoeroe George Motz te duiken. Als ambassadeur van regionale hamburgersoorten reist hij door Amerika en vertelt in boeken en filmpjes wat ze speciaal maakt en hoe je ze bereidt.

Omdat we een kaiserbroodje wilden gebruiken, viel de keuze al snel op de "Cheeseburg" uit Connecticut, die op een kaiser roll wordt geserveerd. Een 'hyperregionale burger' die opvalt doordat zowel de burger als de kaas worden gestoomd. Klinkt bijzonder, maar is eenvoudig uit te voeren. Ik bakte de broodjes af, stoomde de hamburgers (ongeveer 10 minuten tot ze een kerntemperatuur van 60°C bereikten) en de kaas (2x 30 gram Goudse boerenkaas, in een bakje tot deze gesmolten was). De broodjes sneed ik door en besmeerde ik met mosterd. Op de onderkant kwamen wat rauwe uienringen en een blaadje sla. Hamburger op de sla, en de kaas (voorzichtig, met een keukentang) eroverheen.


Zelfgemaakte pickles serveerde ik ernaast, samen met de ovenfriet van Friethoes en wat tabascoketchup.

Het was een leuke afwisseling - geen Maillardreactie, dus geen lekkere 'gebakken vlees'-smaakjes, maar wel een sappige hamburger. De kaas (ook op de foto en het YouTubefilmpje) smolt een beetje korrelig en stolde weer een beetje vreemd half, wat ik niet geweldig vond. Misschien zou ik er de volgende keer liever een plak kaas op doen in plaats van gesmolten. Al met al - leuk!

De pickles maak je trouwens eenvoudig zelf. Neem een paar minikomkommers of één grote, in plakjes gesneden, kort geblancheerd in een verhouding van 1:1 azijn en water, met veel dille, mosterdzaad, een gedroogde chili, laurier, knoflook en alles wat je verder lekker vindt. Giet het kokend heet in een daarvoor geschikte pot en sluit af. Laat afkoelen en het blijft in de koeling een tijd goed.







Geen opmerkingen: