zaterdag 18 januari 2025

Slow cooked lamscurry met cardamon en kruidnagel

Tweede keer koken uit mijn uitgebreide kookboekenvoorraad. Dit keer India van Rick Stein, aangezien ik toch al wat Tandoori kippenvleugels wilde maken. Ik vond een stukje lamsnekfilet bij de slager, dus de keuze voor het hoofdgerecht was snel gemaakt.

Vooraf: tandoorivleugeltjes. 

Alle kruiden hadden we in huis (ik heb een mooie voorraad via de Kruidenkaravaan). Het recept laat je uien tot puree blenden en die dan goudbruin bakken - dat valt niet mee in een Creusetpan. Verder was sowieso goed oppassen met aanbakken. Al met al kwam er een heerlijke geurige en kruidige curry op tafel, met stukjes lamsvlees die nog wat bite hadden maar zeker mals genoeg waren. Rijst en garam-massala-bloemkool erbij en het was compleet. 

Hoofdgerecht: lamscurry!




Ingredienten

(Ik gebruikte dikke kefir ipv yoghurt en boter ipv ghee.)

½ tl kardemomzaadjes (voor ongeveer 8 groene peulen)
4 – 6 kruidnagels
3 middelgrote uien, gepeld en grof gehakt
3 middelgrote tomaten, grof gehakt
10 teentjes knoflook, grof gehakt
4 cm gember, grof gehakt
75 ml plantaardige olie (of ghee)
100 ml Griekse yoghurt
1 kg lamsbout (of lamsbout), ontbeend, ontdaan van overtollig vet, stukken van 3 cm
1 tl zout
1 tl garam masala
1 tl Kashmiri chilipoeder
1 el room

Methode

  1. Pureer de uien in etappes met een beetje water in een kleine keukenmachine.
  2. Pureer de tomaten en pureer de knoflook en gember met een eetlepel water tot een dunne pasta.
  3. Verhit de olie in een zware pan op middelhoog vuur en bak de uienpasta zachtjes gedurende 15 minuten tot ze goudbruin zijn; voeg de gember en knoflook toe en bak nog eens 3 minuten. Roer de yoghurt, het vlees en het zout erdoor en doe het deksel op laag tot middelhoog vuur, af en toe roerend gedurende 30 minuten of tot ze bruin zijn.
  4. Roer de garam masala en chilipoeder erdoor en giet er net genoeg water bij om het vlees te bedekken. Laat het afgedekt 40 minuten sudderen.
  5. Maal ondertussen de kardemomzaadjes en kruidnagels tot een fijn poeder/
  6. Roer de room en de gepureerde tomaten erdoor, gevolgd door het kardemom- en kruidnagelmengsel. Sluit de pan af door eerst folie en dan het deksel erop te doen. Kook op het laagste vuur gedurende 40 minuten tot het lamsvlees mals is.
  7. Verwijder de folie en laat het resterende vocht snel inkoken tot er een mooie jus ontstaat.

dinsdag 14 januari 2025

Gestoomde hamburgers - Cheeseburg



Mijn kookboekenkast staat vol met prachtige kookboeken, maar ik kook er zelden uit. Even Googlen is vaak sneller dan bladeren. Facebookmaatje Janice had hetzelfde probleem en besloot wekelijks een recept uit haar collectie te proberen. Dat vond ik een leuk idee, en ik ga dus ook proberen (zo'n beetje) wekelijks een recept te vinden.

Na het jaarlijkse Winterbierfestival van Stanislaus Brewskovitch lagen er hamburgers van De Veldmaat in de koelkast, maar die hadden we nog niet gebruikt. Een perfecte reden om in het onvolprezen "Hamburger America" van hamburgergoeroe George Motz te duiken. Als ambassadeur van regionale hamburgersoorten reist hij door Amerika en vertelt in boeken en filmpjes wat ze speciaal maakt en hoe je ze bereidt.

Omdat we een kaiserbroodje wilden gebruiken, viel de keuze al snel op de "Cheeseburg" uit Connecticut, die op een kaiser roll wordt geserveerd. Een 'hyperregionale burger' die opvalt doordat zowel de burger als de kaas worden gestoomd. Klinkt bijzonder, maar is eenvoudig uit te voeren. Ik bakte de broodjes af, stoomde de hamburgers (ongeveer 10 minuten tot ze een kerntemperatuur van 60°C bereikten) en de kaas (2x 30 gram Goudse boerenkaas, in een bakje tot deze gesmolten was). De broodjes sneed ik door en besmeerde ik met mosterd. Op de onderkant kwamen wat rauwe uienringen en een blaadje sla. Hamburger op de sla, en de kaas (voorzichtig, met een keukentang) eroverheen.


Zelfgemaakte pickles serveerde ik ernaast, samen met de ovenfriet van Friethoes en wat tabascoketchup.

Het was een leuke afwisseling - geen Maillardreactie, dus geen lekkere 'gebakken vlees'-smaakjes, maar wel een sappige hamburger. De kaas (ook op de foto en het YouTubefilmpje) smolt een beetje korrelig en stolde weer een beetje vreemd half, wat ik niet geweldig vond. Misschien zou ik er de volgende keer liever een plak kaas op doen in plaats van gesmolten. Al met al - leuk!

De pickles maak je trouwens eenvoudig zelf. Neem een paar minikomkommers of één grote, in plakjes gesneden, kort geblancheerd in een verhouding van 1:1 azijn en water, met veel dille, mosterdzaad, een gedroogde chili, laurier, knoflook en alles wat je verder lekker vindt. Giet het kokend heet in een daarvoor geschikte pot en sluit af. Laat afkoelen en het blijft in de koeling een tijd goed.