"Bij ons thuis", nou ja, mijn ouderlijk thuis dus, horen bietensalade en haring gewoon bij elkaar. We leerden het van een gezin waarmee we in Frankrijk op een camping stonden. Het lijkt me sterk dat we het daar hebben gemaakt - of misschien dan met zure haring, ter plaatse ook wel bekend als 'le rollemopse'. Inmiddels maak ik het zelf al jaren graag met zoute haring, eventueel aangevuld met rolmops of zure haring. Dit keer, gewoon voor de zekerheid, hadden we er ook een bokking bij.
Ook de bietensalade zelf was een beetje aangepast - noem het artistieke vrijheid, of 'een blik in de groentela'. Daar trof ik witlof en een appel, samen ook al een goede salade-optie, dus waarom niet erbij? Zo bedacht, zo gedaan. Met de verhoudingen valt natuurlijk te spelen, want de basis is simpel genoeg - gekookte aardappel, gekookte biet en mayonaise.
We dronken er een passend biertje van brouwerij Berghoeve bij - Kroten Zoer. Passend, want de kroten slaan, jawel, op bietjes en het spontaan vergiste, droge bier is erg lekker bij deze stevige hap met vis.
- 4 chioggia bietjes, gekookt
- 2 grote of 4 kleine, vrij vastkokende aardappels, gekookt
- 1 stronkje witlof
- 1 granny smith appel
- verse of gedroogde dille
- verse of gedroogde peterselie
- 2 theelepels mosterd mosterd
- 1 theelepel mierikswortel (uit een potje dus, niet vers)
- 5 eetlepels mayonaise
- citroensap
- peper
- 1 eetlepel fijngehakte cornichons
- 1 eetlepel fijngehakte kappertjes
- zilveruitjes
- Vis (naar wens):
- 2 rolmopsen
- 2 zoute haringen (met of zonder uitjes)
- eventueel andere vis naar wens - makreel, bokking, zalm...
Snijd of, zoals ik, prak de bieten en aardappels in stukjes. Was en snij de witlof in reepjes, schil en snijd de appel in blokjes en meng alles behalve de zilveruitjes en de vis. Laat de salade eventjes staan en voeg, indien nodig, nog wat mayonaise toe.
Serveer met een goed biertje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten