Maar goed; varkenswangen dus. Die haal je bij een goede slager of nog beter, een varkensboerderij met eigen slagerij. Want zeker voor varkenswangen heb je natuurlijke blije varkens nodig; je proeft de glimlach. Vraag de slager om ze ontvliezen, of doe het zelf. Vaak tref je ze aan in de vriezer, dan is schoongemaakt wel prettig.
Varkenswangen zijn behoorlijk vet, maar ook gelatineus, waardoor ze nog sappiger smaken, en ze blijven redelijk aan één stuk. Ze zijn na een hele lange tijd rustig sudderen zacht en mals. Dat kan in van alles, wijn, bouillon, maar bier is bij uitstek geschikt. Neem dan een niet té bitter bier (het door mij gebruikte bier is echt op het randje). Zware zoete dubbels, tripels en quadrupels doen het goed, een wat mildere stout kan ook, en zurige (fruit-)bieren zijn ook een uitstekende keuze.
Varkenswangen met stoemp |
- 8 varkenswangen (ze krimpen flink)
- 2 uien, gesnipperd
- 1 winterpeen, in blokjes
- 1 stengel selderij, in halve maantjes
- 1 blad laurier
- 5 tenen knoflook, gehakt
- 1 tak rozemarijn
- 3 takjes tijm
- peper
- zout
- 2 theelepels mosterdzaad
- 1 theelepel oregano
- boter of reuzel
- 250ml bier (zwaar, donker bier)
- runderbouillon
Geen opmerkingen:
Een reactie posten