Voor 4-6 personen
- 1 soepkip (in mijn geval een uitgelegde biokip)
- het groen van 2 preien
- 1 stengel selderij
- 2 winterpenen
- 4 uien
- 5 tenen knoflook
- 2 blaadjes folie
- 3 blaadjes laurier
- wit van 1 prei
- 1 wortel of halve winterpeen
- zout
- kruiden naar wens (bijvoorbeeld oregano, tijm, peterselie)
Laat een uurtje tegen het kookpunt trekken en vis de kip eruit. Rustig laten afkoelen. Giet ondertussen de bouillon met groenten door een zeef in een andere pan - druk de groente voorzichtig uit. Pietje-preciezen gaan nu met kaasdoeken, eiwit en vriezers aan de slag voor een helder bouillon.
Pulk van de kip het al het vlees. Je kunt het witte (filet) vlees van de rest apart houden voor een eenvoudige slaatje of ragout.
Voeg zout toe aan de gezeefde bouillon (naar smaak, maar ongeveer 1% - voor mijn 1.4 liter dus 14 gram) en doe stukje kippenvlees erbij. Snijd het wit van de prei en de wortel in julienne (dunne reepjes) en was ze goed. Kook ze in de bouillon met kip gaar, dat is zo gebeurd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten