Sommige geuren en dus ook smaken brengen je in één keer terug naar het verleden. Dat doet voor mij dit gerecht ook. Wanneer ik het ook maak, ik ben meteen weer jaren terug, op wintervakantie met mijn ouders in de Franse Jura. Thuis klaargemaakt, in alufolie ingepakt en na een stevige reis in het gehuurde appartement opwarmen. Heerlijk!
Voor 4 personen (dat is teveel, maar de volgende dag is het nóg lekkerder)
- 1 ongesneden, niet al te groot vloerbrood
- 400 gram rundergehakt
- 2 gesnipperde uien
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 eetlepel thijm
- bouillonpoeder of juspoeder (hoewel dat laatste moeilijk zonder smaakversterkers of ander spul te vinden is)
- 3 eetlepers grove mosterd
- 100 gram geraspte kaas
- 400 gram diepvries spinazie (bio, AH)
Snijd voorzichtig een kap uit het brood en hol het hele brood uit. Scheur het brood in kleine stukjes en bewaar dit alles. Zorg dat je dicht bij de korst komt, maar houd hem wel heel.
Bak het gehakt en de ui bruin en gaar, en voeg de knoflook en thijm toe. Breng het op smaak met zout en peper of met bouillon/juspoeder en voeg de mosterd toe. Voeg ook de spinazie toe (de bio van de AH is niet zo nat, maar andere spinazie kun je beter even ontdooien en uit laten lekken).
Roer tot slot de kaas en het broodkruim erdoorheen, breng op smaak en warm goed door. Schep alles in het brood (stampen maar, het past heus!) en pak dit in in alufolie.
Als je het direct op wilt eten kun je het een half uurtje in de oven doen, de laatste 10 minuten zonder folie. Als je het ergens mee naartoe neemt, dan moet het vrij lang in de oven, zeker een uur of anderhalf. Ook dan kan het de laatste paar minuten zonder folie.
Serveer met versgevallen sneeuw, één enthousiaste boerderijhond en de eetlust van 700 kilometer rijden.
Erbij is een donker biertje lekker, van vrij licht (Palm. Koninck) tot een zware abdij (Westmalle, Chimay Blauw, Rochefort 8)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten