zondag 11 september 2011

Gratin provençal


Een vereiste voor dit recept is goede mandoline of waanzinnig vaste hand. Ik sneed alle groente op standje 0.75mm (in praktijk een milimeter of anderhalf)

  • 1kg aardappels in plakjes
  • 1 flinke courgette in plakjes
  • 1 aubergine in plakjes
  • 1 grote ui in plakjes
  • 1 flinke venkelknol in plakjes
  • 1 paprika in plakjes
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 espelette- of spaanse peper, in stukjes
  • provencaalse kruiden
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Doe de tomaten, knoflook, peper en kruiden in een kom en pureer met de staafmixer. Breng flink op smaak. Let op; sommige blikken bevatten al een stevige hoeveelheid zout.

Vet een flinke braadslee in met wat olijfolie. Bedek de bodem dakpansgewijs met de helft van de  aardappelen en bestrooi met een klein beetje zout en peper. Leg hierop achtereenvolgens de courgette, aubergine, ui, venkel en paprika. Giet hieroverheen de tomatensaus, probeer deze zo goed mogelijk te verdelen. Dek tenslote het geheel zo netjes mogelijk af met de rest van de aardappeltjes, wederom dakpansgewijs. Maal er peper en ietsje zout overheen, en druppel er olijfolie overheen.

Zet het geheel in een goed warme oven (225 graden) gedurende een uurtje. De hoge temperatuur voorkomt dat het een natte boel wordt. Het is zelfs aan te raden af en toe eventje de deur op kiertje te laten staan om het ergste vocht te laten ontsnappen.

Wij aten het met gebakken, in marrokaanse kruiden en harissa gemarineerde roodbaars. De foto's van het voltooide maal laten helaas iets te veel aan de verbeelding over.

Geen opmerkingen: