De vis:
- 1kg wijting, schoongemaakt
- 1kg rode poon, schoongemaakt
- De kop van een grote roodbaars
De soep
- scheut olijfolie
- 4 uitjes
- 2 wortel
- 2 preien
- 1 venkelknol
- 4 tenen knoflook
- 5 tomaten
- 1 blikje tomaten
- 2 bouquet garni
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 50ml pernod
- zout
- peper
- plukje saffraan geweekt in water.
- mayonaise
- spaanse peper
- stokbrood
- geraspte kaas (bijv emmenthaler)
Snij de groente en maak de vis schoon. Fruit de ui en en knoflook in de olie en bak daarna de rest van de groente kort aan. Voeg vis toe en laat even smoren. Voeg de overige ingredienten en het water van de saffraan toe en schenk er zoveel water bij dat alles onder staat. Breng aan de kook en laat het geheel maximaal een uur pruttelen en iets afkoelen. Druk met een spatel alles in stukjes en schep het in een passeerzeef. Draai de boel tot pulp en probeer zoveel mogelijk vocht uit het vis-groentenmengsel te krijgen. Gooi wat overblijft weg.
Maak de rouille: vijzel 1 spaanse peper zonder pitjes en meng deze met mayonaise. Snijd stokbrood in plakken, wrijf in met olijfolie en rooster kort in de oven tot ze goudbruin zijn. Wrijf over de (iets afgekoelde) broodjes een teen rauwe knoflook.
Warm de soep nog even op en breng op smaak met (flink) zout en peper. Serveer met de croutons, rouille en geraspte kaas.
Vissoep is niet zo fotogeniek, maar wel érg lekker:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten