Het recept is niet van haar zelf, maar ik vond de beste uitleg bij Chocolate&Zucchini als "Le Pain qu'on ne pétrit pas" (no-knead bread). Het recept is eenvoudig:
Meng in een grote schaal de ingredienten:
- 470 gram (volkoren of andere gewenste) bloem (ik had volkorenbloem van de Lonneker Molen)
- 10 (ik gebruikte 8) gram zout
- 1/4 theelepel instantgist
- 350ml lauw water
Houd schaal op zijn kop en laat het deeg op een goed gebloemde oppervlak vallen. Trek het zachtjes aan de zijkant uit en vouw over het midden heen. Doe dit ook aan de andere zijkant, draait het resultaat een kwartslag en vouw nogmaals beide zijkanten over het midden. Laat het deeg afgedekt wachten en maak de schaal schoon en vet hem lichtjes in. Maag een balvorm van het deeg en laat het nog 2 uur afgedek in de schaal rijzen.
Verwarm de oven minstens een half uur voor op 230 C met daarin een dikke ovenvaste pan met ovenvast deksel. Haal de (hete!) pan uit de oven en verwijder de (hete!) deksel. Strooi bloem in de pan en plaats het deeg erin. Ik heb het nu zelf niet gedaan, maar zal volgende keer het brood iets inkerven om de bovenkant wat makkelijker ruimte te laten maken voor het rijzen in de oven.
Plaats de (nog steeds hete) deksel op de (nog steeds hete) pan en zit hem in de oven. Bak 30 minuten mét en 15 minuten zonder deksel. Ik heb hem hierna ook nog 10 minuten 'los' in de oven gebakken voor een mooiere korstkleur.
Laat het brood goed afkoelen voor je het snijdt. Dit alles resulteerde in een mooi luchtig brood met een iets 'vettige' textuur en een heel lichte zuurdesemsmaak. Zeker voor herhaling vatbaar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten