Het gerecht: Stamppot rauwe andijvie met bloedworst, appel en spekjes.
Heerlijk na een herfstige dag, bij een zoet-bitter bokbiertje: een hartige maaltijd die ook wat zoet (appel) en bitter (andijvie) combineert. Drink er bij voorkeur een Jopen 4-granenbok bij, daar komt de roggesmaak van de bloedworst ook nog in terug. Neem er wel bij voorkeur één uit 2009, die van dit jaar beviel ons minder dan die van vorig jaar.
Ingrediënten (2p):
- 500 gram aardappelen (geschild, in grote stukken)
- 2 appels (geschild, in dobbelstenen)
- 4 niet te dikke plakken Twentse bakbloedworst
- 100 gram biologische spekjes
- zonnebloemolie of boter
- vleugje cayennepeper
- zout, peper
- 1 struik andijvie (in ons geval ca 200 gram)
Bak de spekjes uit in ruim boter of olie. Was en snijd de andijvie en giet de aardappelen af wanneer deze gaar zijn. (Giet de aardappelen over de andijvie heen af voor een lekkere warme stamppot!)
Giet het bakvet door de aardappelen en stamp tot een puree. (Dit is het moment waarop olie een gezondere keuze is). Doe ook de spekjes en de andijvie erdoor en roer goed door. Breng op smaak met zout en flink wat gemalen peper. Deksel erop en even laten staan tot ook de rest klaar is.
Bak in het restje vet de bloedworst krokant. Leg deze apart en bak de aardappelstukjes kort totdat ze warm en zijn hier en daar wat kleur hebbn gekregen. Schep ook deze door de stamppot en dien alles op met een flinke lik mosterd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten